Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

Ο «Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος “ΕΡΥΘΡΑ ΓΑΙΑ εδρεύει στη περιοχή Λακκόπετρα που είναι στο Β.Δ. τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας του νομού Αχαΐας, και βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο μεγάλες πύλες εισόδου τουρισμών, στην πρωτεύουσα του νομού την Πάτρα και στο αεροδρόμιο του Αράξου.

Η Λακκόπετρα [1] είναι μια ιδιαίτερης ομορφιάς παραθαλάσσια περιοχή, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει όλα τα θαλάσσια σπορ. Έχει μοναδικό κόκκινο χώμα απ’ όπου έλκει και την ονομασία του ο σύλλογός μας και που την κάνει να φημίζεται για την εξαιρετική καλλιέργεια πατάτας και πιπεριού.

Ο Σύλλογος Ερυθρά Γαία είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α. Έχοντας το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, ο σύλλογος έχει δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την προαγωγή των γενικότερων συμφερόντων της περιοχής, τη βελτίωση των συνθηκών στους τομείς, κοινωνική μέριμνα, υγεία, παιδεία, περιβάλλον καθώς και την ψυχαγωγία. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όλα τα μέλη  του Συλλόγου, μοιράζονται έναν κοινό στόχο. Πραγματοποιούν πολυθεματικές εκδηλώσεις κυρίως στο χώρο Terra Rossa [2], που αποτελούν μοχλό κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, αλλά και πόλο έλξης σε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των θεατών.            

Κοντά στην έδρα του συλλόγου βρίσκεται, ένα τοπίο όπου η φύση έβαλε όλη της την τέχνη. Πρόκειται για ένα σπάνιο οικοσύστημα μεγάλης οικολογικής σημασίας, το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων «Κοτυχίου – Στροφυλιάς» [3] το μοναδικό μωσαϊκό γαλήνιων υγροτόπων με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Πολύ κοντά επίσης βρίσκεται και ένας κρυφός επίγειος παράδεισος ο κόλπος Γιαννισκάρι [4], με τις κρυστάλλινες αποχρώσεις. Όμως εκτός από τα αξιοθέατα φυσικού κάλλους, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και ιδιαίτερης αξίας αρχαιολογικά μνημεία, όπως το Τείχος των Δυμαίων [5] (η μυκηναϊκή ακρόπολη της Αχαΐας), Μυκηναϊκά νεκροταφεία [6] αλλά και φημισμένα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μοναστήρια [7] της Δ. Αχαΐας.

[1] Λακκόπετρa: είναι οικισμός του Νομού Αχαΐας, αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας. Βρίσκεται σε μια πεδινή περιοχή, κοντά στη θάλασσα, επί της Επαρχιακής Οδού Κάτω ΑχαΐαςΆραξου, που οδηγεί συν τοις άλλοις στις πολύ γνωστές αχαϊκές παραλίες της Καλόγριας και του Γιανισκαρίου. Εγγύς της βρίσκονται τα χωριά ΝιφοραίικαΚαλαμάκι και Λιμνοχώρι.

[2] Terra Rossa: https://www.youtube.com/watch?v=jHq2qmdz3b8

[3] Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς

Strofylia National Park

και

 ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΑΠΑ (ΚΑΛΟΓΕΡΑ), ΑΡΑΞΟΣ

[4] Γιαννισκάριhttps://www.youtube.com/watch?v=hRCw9_ZH79s

[5] Τείχος των Δυμαίων: Το Τείχος Δυμαίων αποτελεί ίσως τον πλέον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Αχαΐας όχι μόνο επειδή είναι το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένης μυκηναϊκής ακρόπολης στη Δυτική Ελλάδα αλλά, κυρίως, επειδή στη θέση αυτή υπάρχει τεκμηριωμένη ιστορική συνέχεια για πάνω από 5.500 χρόνια. Η ανθρώπινη παρουσία εδώ ήταν σχεδόν αδιάκοπη από τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. έως την Ενετοκρατία, ενώ συνεχίστηκε σποραδικά μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η προϊστορική ακρόπολη βρίσκεται μεταξύ των δύο μεγάλων λιμνοθαλασσών της περιοχής, του Πάπα και του Πρόκοπου. Αναπτύσσεται στην κορυφή του νοτιότερου και πιο χαμηλού από τα βραχώδη υψώματα γνωστά ως Μαύρα Βουνά στα νότια του ακρωτηρίου του Αράξου, κοντά στο ομώνυμο χωριό. Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της τοποθεσίας είναι προφανή.

Τείχος Δυμαίων: 5500 χρόνια ιστορίας!

[6] ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΙI. Σπαλιαρέικα Λουσικών

[7] ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Δείτε επίσης

Φωτογραφίες περιοχής

Σύλλογος Παραλίας Λακκόπετρας – ΕΡΥΘΡΑ ΓΑΙΑ – ΔΣ και ΣΚΟΠΟΙ

Ας δράσουμε

to top